dinsdag 18 maart 2008

Corporate Express; geen hoger bod Staples - ABN

Het volgende bericht kwam zojuist voorbij op het scherm:

AMSTERDAM (Dow Jones)--Staples zal zijn bod op Corporate Express niet verhogen, is de verwachting van analist Mark Pieter de Boer van ABN Amro. De Amerikaanse kantoorartikelengigant Staples deed vorige maand een bod op zijn Nederlandse sectorgenoot van EUR7,25 per aandeel, dat Corporate Express afwees. De analist verwacht dat Staples zijn bod zal herhalen of zijn overnamepoging zal staken. Een hoger bod zit er volgens de analist niet in, omdat Staples nog niet heeft gesproken met het management van Corporate Express. "Staples zal alleen het bod verhogen als ze steun hebben van het bestuur", aldus de analist. De Boer voegt er aan toe dat de onrust op de financiele markten de kans op een verhoging van het bod op korte termijn niet groter maakt. Staples moet voor woensdag 19 maart de markt laten weten of het zijn bod op Corporate Express doorzet. ABN heeft een hold-advies op het aandeel. Omstreeks 10.45 uur noteert het aandeel 1,6% hoger op EUR6,87 terwijl de AEX met 1,2% stijgt. (INK)

Dow Jones Nieuwsdienst: +31 20 5890270, amsterdam@dowjones.com

En dit vind ik daarvan:

Volgens de analist zal Staples het bod dus niet verhogen, en wellicht zelfs staken, omdat nog niet met CE gesproken is en omdat er onrust op de financiele markten is. Bij beide argumenten zet ik mijn vraagtekens.

Het feit dat niet met CE gesproken is, zegt mij niet zoveel, anders dan dat het bestuur van CE op een onbehoorlijke manier met de belangen van alle belanghebbenden, inclusief de aandeelhouders omgaat. Waarom weigeren ze de dialoog aan te gaan met Staples om uit te leggen dat het bod veel te laag is, en geen recht doet aan de werkelijke waarde van de onderneming?

Mijn vermoeden is dat dit geweigerd wordt, omdat ze niet zoveel te zeggen hebben, anders dan dat er plannen zijn om zelf waarde te realiseren voor de aandeelhouders. Daadwerkelijke resultaten kan het bestuur (nog) niet laten zien, daarvoor zijn ze te kort bezig met de nieuwe strategische plannen. Het resultaat voor het vierde kwartaal is ook niet overtuigend genoeg. In het netto resultaat voor 2007 zaten mij iets teveel eenmalige baten, vanwege de verkoop van ASAP, belastingvoordelen en pensioen restituties om van een sterke operationele verbetering te kunnen spreken en daar nu grote koersstijgingen van te verwachten. Een goed bod van Staples is daarmee goed voor de meeste belanghebbenden, behalve voor het bestuur van CE.

Ik denk ook dat Staples een redelijk beeld heeft gekregen van wat de aandeelhouders willen. De grote vraag is wat de grote aandeelhouders verwachten, en of daarmee contact is geweest. In de markt ligt zeker steun voor een bod boven de 8 Euro, gegeven het feit dat de koers zo snel na het eerste bod tot rond de 7.80 Euro steeg. Toen zijn naar mijn mening veel aandelen in handen gekomen van speculanten die met alle plezier de aandelen weer van de hand zullen doen bij een mooie korte termijn winst. Als de grote aandeelhouders ook tevreden zijn met een bod boven de 8 Euro, zal een dergelijk bod dus zeer veel steun bij de aandeelhouders kunnen krijgen, ongeacht wat de mening van het bestuur van CE is.

Als Staples inderdaad het bod wil doorzetten, kan ik mij niet voorstellen dat er geen verhoging zal komen, alleen maar vanwege het feit dat er zoveel onrust is op de markten. Een verhoogd bod zal al lang zijn ingecalculeerd. De huidige onrust in de financiele markten is alleen maar gustig voor Staples, en zal de kans op slagen van een verhoogd bod, aan de onderkant van de range die Staples bereid is te betalen, alleen maar doen toenemen.

Intrekking van een bod door Staples zou ook wel eens dramatisch kunnen zijn voor de koers van CE. Bij de huidige koers van de US-dollar lijkt het haast onmogelijk om met goede cijfers voor het eerste kwartaal te komen, waarmee het behalen van de EBITDA en groei ambities weer verder naar de toekomst verschuiven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik onderschrijf je gefundeerde mening RR en heb er weinig aan toe te voegen, de komende uren zal blijken of Staples verder wil of afhaakt, persoonlijk denk ik dat Staples niet vandaag maar morgen voor opening EU beurzen zal reageren of net voor opening beurs USA.

Gedachte hierachter de cijfers 2007en verwachtingen voor 2008 van Lehman Brothers, zover ik begrepen heb speelt LB een rol bij een eventuele overname van/door en kan mij zo voorstellen dat het bestuur van Staples wacht met een antwoord op advies of in opdracht van LB om te kijken hoe de markt reageert op de cijfers/verwachtingen van LB. Worden deze negatief ontvangen en daalt de koers van LB naar absurde waarden valt ook deze bank om en is het voor nu over met de aanstaande vrijpartij tussen CXP en Staples.