maandag 7 januari 2008

Mijn positie in dit fonds

Een aandelenfonds volgen is natuurlijk maar half zo leuk als je zelf geen positie hebt. Ik heb het fonds met verbazing de afgelopen maanden omlaag zien duiken en me ook afgevraagd of er een goed instapmoment is en wat voor positie dan goed zou zijn. Vooropgesteld dat ik CE een zwak bedrijf vind is het moeilijk om gewoon de aandelen aan te schaffen. Maar er is natuurlijk wel een kans dat er iets leuks gebeurt via een door iedereen zo gehoopte overname, of doordat het aandeel een bodem vindt, en zoetjes aan onder het motto van veel slechter kan het niet, zijn weg omhoog begint te vinden.

Als we even niet uitgaan van een overname moet het aandeel het op eigen kracht doen. Hierover schreef ik enige weken geleden op een forum het volgende:

"We weten dat het in de US moeizaam gaat en dat we zeer waarschijnlijk met een lagere US-dollar zullen zitten dan in 2007 over het hele jaar. ASAP is weg en wellicht gaan Europa, Australia en printing systems redelijk. Een EBITDA van 7% lijkt veel te optimistisch, het voordeel van teruggave van pensioenpremies zal ook niet altijd doorgaan, welicht zullen er toch wat impairments zijn op goodwill, maar de rentelasten zullen kunnen dalen, vanwege 300 mln schuldreductioe door ASAP. Ik gok op een operationeel resultaat van 3.5% en een EBITDA van 5.5%, bij een omzet van zo'n 5.5 mrd. Belastingen en minority interest 35 mln en rentelasten 75 mln. Dit maakt een netto winst van 82.5 mln, ofwel bij zo'n 183 mln aandelen 0.45 per aandeel. Daar er genoeg onzekerheid is vind ik een k/w bij deze aannames van 10 wel mooi, en dat maakt een koers van 4.50 goed betaald".

Toen ik dit schreef was de koers ongeveer 4.95 en wilde ik graag wat gaan doen. Daar ik niet uitsloot dat de koers verder zou zakken wilde ik in ieder geval niet de aandelen hebben. Het was, en is echter nog steeds mogelijk dat de koers flink gaat stijgen, dus ik moest wel opwaarts potentieel hebben, waarbij ik er niet vanuit ga dat er een superbod komt. Mijn oplossing was het aangaan van een Jun'08 call spread op 6 en 7. Ofwel ik kocht een call met uitoefenprijs 6 en verkocht tegelijkertijd een call met uitoefenprijs 7. Mijn kosten waren 16 cent op Eurex toen ik de positie aanging, met dus een maximale opbrengst van 1 Euro, ofwel zo'n 6 keer mijn inzet. Hiermee heb ik slechts een klein maximaal verlies, met toch een mooi mogelijk rendement.

Inmiddels leven we met een koers van 4.53 en ben ik tevreden met de positie die nu nog zo'n 10 cent waard is. Ofwel, waar het aandeel weer 42 cent heeft verloren, heb ik pas 6 cent verloren. Wellicht wordt het tijd om eens naar de 5-6 spread te gaan kijken....

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Koers van 4,95 naar 4,53 is circa 8,5% verlies. Koers van 0,16
naar o,10 is circa 37,5% verlies.

Als je het aandeel koop en rustig weglegt hoef je een ( lange )
niets te doen, dividend opstrijken
en wachten totdat iedereen het
weer wil hebben. Die tijd komt beslist.

mm

Anoniem zei

Dat zeg je mooi Kosto. Maar ik redeneer hier toch liever in centen dan in percentages. En dan is het een verlies van 6 cent ten opzichte van 42 cent.