woensdag 16 april 2008

Merger arbitrage: Update

Op mijn andere blog heb ik zojuist een post geplaatst met bovenstaande titel, waarbij ik wat mogelijke overnames heb besproken waarin ik posities heb. Een ervan is Corporate Express en ik kon niet nalaten over deze overname wat uitgebreider te schrijven. De volledige post kan hier gelezen worden, maar het stuk dat specifiek over CE ging staat hieronder:

Op dit moment hebben we naast het belang in First Charter en Randstad / Vedior ook nog een belang in Corporate Express. Deze positie begint behoorlijk te frustreren, daar het erop lijkt dat geen van beide partijen bereid is om de situatie open te breken. Hiermee komt er dus vertraging in het moment dat deze overname afgerond zal worden. Staples handhaaft naar mijn mening terecht het huidige bod. Ze hebben al meerdere keren aangegeven graag met CE om de tafel te gaan zitten, en natuurlijk zullen ze bereid zijn tot een hoger bod. Ze weten ook wel dat een bod redelijk moet zijn, maar niet excessief. Het alternatief is immers voor CE een zeer waarschijnlijke teruggang naar een range voor de aandelenkoers rondom de 5 Euro. Staples weet dat heel goed, maar aandeelhouders, en wellicht het management van CE, schijnen dat graag te willen vergeten.

Het bittere feit voor het management van CE is waarschijnlijk dat Staples hen helemaal niet nodig heeft. De Australische activiteiten zijn onderdeel van een beursgenoteerde onderneming, terwijl de Verenigde Staten en Canada prima door Staples zelf kunnen worden geïntegreerd. Blijft dus over Europa en Printing Systems. Voor Europa zullen ze vast een goed en getalenteerd management team kunnen samenstellen, terwijl Printing Systems niet tot de kern activiteiten behoort en afgestoten kan worden. Vandaag werd bekend dat CE zelf hiermee al een begin heeft gemaakt.

Hiermee wil ik niet zeggen geen vertrouwen te hebben in het talent en de motivatie van de heer Ventress en zijn team. Ik denk alleen dat het niet meer relevant is. De propositie voor de aandeelhouders van CE van een overname door Staples is gewoon veel beter dan de onzekerheid over het slagen van een nieuwe strategische visie. Het heeft derhalve geen zin om de hakken in het zand te zetten en wellicht in een later stadium buiten spel gezet te worden. Meewerken aan een overname met een mooi eindbod geeft het management de mogelijkheid actief deelnemer in het spel te zijn, en wellicht later het toneel met opgeheven hoofd te verlaten. Bij een geslaagde vijandige overname of een zelfstandig uitgevoerde strategie die in zwaar weer terecht komt, zou dit wel eens wat moeilijker kunnen worden.

Read more...

maandag 14 april 2008

Staples geen plannen voor hoger bod CE

Zie hier een persbericht dat verschenen is waarin staat dat Staples het bod niet zal verhogen na de trading update. Een klein speldeprikje is de opmerking dat onder andere de vertraging in de autonome omzet geen reden geeft tot herziening van het bod. Waarom zouden ze ook in dit stadium van het spel?
Als CE blijft weigeren te praten, zal vanzelf twijfel komen over de doorgang van de overname en zal de koers van CE beginnen af te glijden. Als dat gebeurt kan Staples altijd nog een hogere prijs bieden, die een goede kans van slagen zal hebben bij vertwijfelde en teleurgestelde aandeelhouders, met of zonder instemming van het management van CE. (einde post)

Read more...

zaterdag 12 april 2008

Office Depot heeft zijn eigen zorgen

Nu het wat rustiger is rond CE, en we rustig afwachten is het misschien wel aardig om eens te zien wat voor soort zorgen Office Depot heeft. Zie hier de brief van Woodbridge Equity Fund aan de aandeelhouders van Office Depot, waarin ze vragen om twee door hun aangedragen kandidaten te kiezen in de board of directors. Een stukje tekst: "In the past two years, under Steve Odland's stewardship, Office Depot's share price has declined 70%. Meanwhile, Mr. Odland's compensation increased 85% from 2006 to 2007. How can Mr. Odland, or the board for that matter, justify this?"
Miischien aardig om eens te lezen. (einde post)

Read more...

dinsdag 8 april 2008

Corporate Express Q1 2008 trading update

De aangekondigde trading update is gepubliceerd op de website van CE. Ik kan in het korte bericht echter geen zaken ontdekken die erg opwindend zijn. De groei in Europa lijkt mij wat tegen te vallen, terwijl de organische groei in Noord Amerika redelijk is. Helaas is de koers van de US-dollar echter weggezakt in het eerste kwartaal, waarmee in Euro's de omzet waarschijnlijk gedaald is. Reuters vat de inhoud van het bericht goed samen in de titel van hun commentaar. Er wordt niets gezegd over de EBITDA targets, terwijl daar toch echt wel wat over bekend is nu. Ook had ik wel iets willen horen over de rentecondities van de nieuwe kredietfaciliteiten. Wellicht horen we later op de dag wat meer interessante zaken. Ik vermoed dat op basis van dit bericht Staples niet echt in paniek geraakt is.

Update: CNNMoney kan er wel een positieve draai aan geven. (einde post)

Read more...

maandag 7 april 2008

VEB: "Tijd dringt voor Corporate Express"

Zie hier het bericht dat vandaag verscheen op de website van de vereniging van effectenbezitters (VEB) over CE. Er staan eigenlijk alleen maar positieve dingen in voor de aandeelhouders van CE, dus ik hoop dat ze goed hun best doen op de jaarvergadering. Ik heb wel een dubbel gevoel bij de opmerking van de VEB dat zij van mening is dat het bod van Staples de onderneming significant onderwaardeert. Natuurlijk zijn we nu opportunistisch en willen we in deze situatie allemaal een hoger bod. Aan de andere kant is het natuurlijk ook wel zo dat de markt prima de prijs kan bepalen van een aandeel. Ik vraag me af of het aan de VEB is om te zeggen dat de markt het fout ziet. (einde post)

Read more...

zaterdag 5 april 2008

Trading update 8 April

Eergisteren zagen we het bericht van CE dat er op 8 April een trading update gegeven zal worden over de voortgang in het eerste kwartaal. Dit bericht volgde op het persbericht van Staples op 1 April dat zij de financiering rond hebben voor de mogelijke overname van CE. Het bericht dat Moody's de credit rating van Staples weer gaat heroverwegen, vanwege deze financiering nemen we daarbij maar voor kennisgeving aan. De berichten van CE en Staples hebben uiteraard weer geleid tot veel speculatie over wat deze nu betekenen.

Eerst het bericht van Staples dat zij de financiering rond hebben voor een overname. Dit is eigenlijk ook een bericht dat we voor kennisgeving aan kunnen nemen. Bij zowel het eerste bericht van Staples op 19 Februari dat zij een overname van CE nastreeft en de bevestiging op 18 Maart zijn we al in kennis gesteld van het feit dat er commitments waren van banken om de transactie te financieren. Gegeven de omvang van Staples, de balansverhoudingen en winstgevendheid, is er geen enkele reden om aan te nemen dat Staples niet in staat zou zijn om CE over te nemen, zelfs niet bij hogere koersen dan die nu geboden worden. Het is derhalve leuk om te horen dat de papieren getekend zijn, maar we wisten natuurlijk inmiddels wel dat Staples serieus is over deze overname.

Nu het bericht van CE over de trading update. Peter Ventress heeft kennelijk de behoefte om de aandeelhouders iets mede te delen. De resultaten over de eerste twee maanden zijn natuurlijk intern al bekend en over Maart zal door de organisatie ongetwijfeld ook al gerapporteerd zijn. Het resultaat over het eerste kwartaal mag dus als bekend verondersteld worden. We mogen ook aannemen dat deze trading update niet negatief zal zijn. Ik vraag mij echter af hoe positief het bericht kan zijn, en of het wel positief genoeg zal zijn om Staples af te schrikken, dan wel tot een substantieel hoger bod te verleiden.

Een spectaculaire verbetering van de resultaten lijkt mij onwaarschijnlijk. Ook kan ik mij niet goed voorstellen dat de targets voor groei en winstgevendheid ineens veel dichter bij zijn gekomen; CE heeft zelf aangekondigd bij de 2007 resultaten hier tijd voor nodig te hebben. Als het bericht derhalve is dat de omzet en marges in het eerste kwartaal bemoedigend zijn, met een stijging van de organische groei in Noord Amerika in lokale valuta (maar niet in Euro's), denk ik niet dat we kunnen spreken van een volledig nieuw inzicht waardoor de situatie verandert.

De basis situatie lijkt mij nauwelijks veranderd. De markt speculeert volledig op een overname, en wel op een overname met een uiteindelijk bod boven de €8 per aandeel. Participatie van het management van CE in het proces zou de overname dichterbij kunnen brengen zowel letterlijk als figuurlijk. Zonder overname van Staples zal de koers van CE zwaar onder druk komen, en ik denk niet dat een trading update daar verandering in zal brengen.

Ik denk ook niet dat Staples zich zal laten intimideren door de houding van het management van CE, of (in hun ogen) absurde verwachtingen met betrekking tot de overname prijs. Ik ga ervan uit Staples een maximale prijs in gedachten heeft en het bod zal intrekken als aandeelhouders van CE meer eisen. Staples laat al jaren zien zeer efficiënt met kapitaal om te gaan, en ook hier zullen zij zich niet laten verleiden meer te betalen dan zij bereid is.


Mocht het zover komen dan is de CE aandeelhouder de verliezer. Het is zinloos te kijken naar de koers van CE 6 maanden geleden of een jaar geleden. We leven nu met de realiteit van vandaag en die moet een prijs krijgen. Ik heb al eerder geschreven dat het best mogelijk is dat CE op eigen kracht een koers van rond de 10 Euro zou kunnen halen op termijn. Maar dit is geenszins zeker, en het risico dat de gestelde doelstellingen niet gehaald zullen worden is duidelijk aanwezig. De geschiedenis heeft helaas ook laten zien dat CE wel eens meer ambities had dan prestaties.

Een behoorlijk bod van Staples is daarom naar mijn mening de beste uitkomst voor CE aandeelhouders en hopelijk zullen aandeelhouders in ieder geval er op aandringen dat CE in gesprek treedt met Staples. Maar wellicht wordt in de trading update wel aangekondigd dat men in gesprek is met Staples en dat er overeenstemming is bereikt over de condities van een overname......

Read more...