donderdag 13 maart 2008

De invloed van de dollar

Sinds Staples het bod van 7.25 Euro gedaan heeft is de Euro gestegen van ongeveer 1.47 naar nu 1.56, een stijging van ruim 6%. Hiermee is uiteraard de overname voor Staples duurder geworden, aangezien zij in US-dollar rekenen. Het is bovendien ook mogelijk dat ze zich ingedekt hebben voor het koersrisico, maar ik acht die kans niet zo groot. Ze krijgen er echter ook meer winst voor terug, namelijk alle niet in US-dollars verdiende winst. We kunnen proberen te benaderen hoe de positieve effecten van de daling van de waarde van de US-dollar opwegen tegen de negatieve effecten.

We kunnen een idee krijgen van het effect van de wisselkoers door te kijken hoe de te betalen koers / winst verhouding verandert, op basis van de gegevens die we kennen, aangevuld met een paar aannames.
Allereerst kunnen we het overname bod bepalen in US-dollars op basis van het huidige bod in Euro's en de bekende wisselkoersen. Uitgaande van een koers van 1.47 bij aankondiging van de overname en een koers van 1.56 nu, kan de voorgestelde prijs berekend worden op $10.66 en $11.31, een toename van 6.1%.

Met betrekking tot de winst moeten er enige aannames worden gemaakt, maar we beginnen met wat feiten. In 2007 hadden we een operationeel resultaat van 201.2 miljoen Euro, waarvan 82.8 miljoen Euro uit Noord-Amerika kwam. Laten we voor het gemak stellen dat 40% van de winst derhalve US-dollar gerelateerd is, en dat dit ook voor het netto resultaat uit continuing operations van 89 miljoen Euro geldt. We kunnen dus aannemen dat 35 miljoen Euro uit Noord-Amerika kwam en de overige 54 miljoen Euro uit de rest van de wereld. Van dit gedeelte moet nog het minderheidsaandeel in Australie afgetrokken worden, waarmee dit gedeelte op 37 miljoen Euro komt. Samen is dit weer de 72 miljoen Euro, ofwel 0.40 Euro per aandeel, die in het jaarverslag te vinden is.

Per eind 2007 werd een wisselkoers van 1.3797 gehanteerd door CE voor de resultaten, waarmee we schatten dat het US-dollar resultaat in 2007 dus $48 miljoen bedroeg. Per aandeel voor 2007 is dan dus de aanname dat het resultaat $0.27 en 0.20 Euro bedroeg in 2007. De US-dollar waarde hiervan bij 1.47 bedraagt $0.56 en bij een koers van 1.56 bedraagt dit $0.58, een toename van 3.6%

Het resultaat voordeel is dus lager dan het kosten nadeel, waarmee de lagere koers van de US-dollar negatief lijkt te zijn voor Staples. De koers / winst verhouding op basis van 2007 cijfers gaat van 19.0 naar 19.4, een toename van 2.1%, waarmee de acquisitie dus niet alleen absoluut, maar ook relatief duurder wordt.

Staples zal ongetwijfeld gerekend hebben met allerlei synergie voordelen die de effectieve koers / winst verhouding voor hen lager maakt. Veel van deze voordelen zullen waarschijnlijk behaald worden door de integratie in Noord-Amerika, waar geen valuta voordeel te behalen is, omdat deze voordelen voornamelijk gerelateerd zullen zijn aan de US-dollar.

Geen opmerkingen: