vrijdag 22 februari 2008

Is het maximale bod 15.50 Euro ?

Gisteren verscheen op de website van The Motley Fool het artikel "Staples Looks Sharp", waarin geschreven wordt dat aandeelhouders van CE niet moeten zeuren, want ze worden eindelijk verlost van een zwak management, waarbij ze een prijs aangeboden krijgen die boven de multiples ligt van OfficeMax en Office Depot. Vervolgens is dan echter wel ineens sprake van een "Match Made In Heaven" waarbij samenvoeging van beide ondernemingen kan leiden tot een verhoging van de operationele marge van 300 miljoen dollar. Als dit inderdaad zo is, zou de auteur wel een andere toon mogen aanslaan over de waarde van CE, want dan kan ik ook aan een hele andere waarde komen:

Ik volg hierbij gewoon dezelfde simpele methode van waardecreatie zoals die in het artikel gevolgd is.

Ten eerste bepalen we de waarde van beide ondernemingen voordat het aanbod werd gedaan. Daar op de Amerikaanse beurzen geen handel plaatsvond op 18 Februari, heb ik de waarde genomen op 15 Februari, waarbij we de volgende marktkapitalisatie zien in US-dollars:

Staples...........................$15,585
Corporate Express..........$ 1,435

Samen zijn ze op dat moment dus ruim $17 miljard waard.

Volgens de gevolgde redenering kunnen beide ondernemingen profiteren van elkaars marges, daar waar die hoger zijn dan de ander. Hiermee zou het operationeel resultaat verhoogd kunnen worden van gecombineerd $1.9 miljard naar $2.2 miljard, een stijging van $300 miljoen, ofwel 16%.

Simplistisch geredeneerd is dan dus de combinatie ook 16% meer waard ofwel ruim $2.7 miljard. Deze waardestijging dient dus op een of andere manier verdeeld te worden. Als CE hier niets van krijgt, blijft ze steken op een waarde van 5.35 Euro per aandeel zoals de slotkoers afgelopen Vrijdag was. Krijgt CE echter het hele voordeel dan rolt er een koers van 15.50 Euro per aandeel uit. In dat licht bezien zou een koers van ruim 10 Euro per aandeel als een eindbod dus nog niet zo onrealistisch zijn, want de auteur ziet uiteindelijk ook enorme voordelen voor Staples.

Zo bezien is de toon van het artikel eigenlijk niet zo netjes en een beetje neerbuigend naar de CE aandeelhouders. Het riekt een beetje naar de houding van de oude kolonialist die de arme boer het vooruitzicht belooft zijn krakkemikkige hutje om te kunnen wisselen voor een mooi huis, nadat hij hem zijn hutje met grond verkocht heeft. De kolonialist weet dan natuurlijk al lang dat de goudmijn onder de grond de waarde van een flink paleis heeft.

Mijn conclusie met betrekking tot het artikel van The Motley Fool is echter dat ik me nog steeds comfortabel voel met mijn positie en dat er wel degelijk ruimte is voor een verhoogd bod, ook al zouden we volgens de auteur dankbaar moeten zijn voor het huidige bod. Je kunt je afvragen wie hier de fool is...

Geen opmerkingen: