maandag 11 februari 2008

"Staples sees recession, wields knife"

Op Zondag avond kwam ik dit bericht tegen met bovenstaande titel op de website van de Boston Globe. Het artikel vertelt ons dat Staples op agressieve wijze in de kosten aan het snijden is, bij een daling van de omzet in de laatste twee kwartalen in de retail sector. Op hetzelfde moment is het bedrijf echter aan het investeren daar waar zij groei verwacht, en dat is met name in het segment dat produkten levert aan bedrijven, een onderdeel dat 1/3 van de omzet vormt voor Staples, terwijl dit ook het snelst groeiende onderdeel is van de onderneming.
Hier wordt de verkoopdienst uitgebreid en wil Staples nieuwe klanten winnen en marktaandeel afpakken van concurrenten Office Depot, OfficeMax en Corporate Express.

Het is interessant om te lezen dat inderdaad de recessie voor Staples een feit lijkt te zijn, maar dat zij ook er alles aan doet om goed door deze moeilijke tijd te komen. Het feit dat daarbij de delivery sector wordt gezien als een mogelijkheid om de groei te ondersteunen is veelzeggend, daar dit juist de enige sector is waar CE actief is in de Verenigde Staten. Zo gezien zit CE dus nog in een relatief sterk segment van de markt, en ook een segment dat door de concurrentie als attractief wordt gezien.

We weten dat de markt voor kantoorbenodigdheden in de Verenigde Staten erg gefragmenteerd is, en dat de grootste spelers samen maar een klein deel van de totale markt bestrijken. Er zijn dus nog volop groeimogelijkheden, zelfs als de totale markt stagneert. CE heeft aangegeven haar verkoop capaciteiten te willen vergroten en ook het aandeel in de mid-market zal meer aandacht krijgen. We kunnen verwachten dat de strijd om marktaandeel en groei zal verhevigen de komende tijd. Het feit dat CE groei van de omzet en marktaandeel meldde voor het vierde kwartaal bij de jaarcijfers is hoopgevend en een mogelijk teken van kracht. Deze trend heeft zich in Januari voortgezet en beleggers dienen nu met nog meer interesse te kijken hoe de komende maanden zich ontwikkelen qua omzet en marktaandeel.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Goed verhaal! Trouwens mijn complimenten voor je analyses die je loslaat op CE. Helder en goed onderbouwd. Zouden meer mensen moeten doen ipv "losse kreten" op diverse fora doen waarbij ik soms de indruk heb dat ze niet weten wat ze "zeggen". Doe je ook research over andere bedrijven/aandelen?

Mvg,
Arno

Adrianus zei

Arno, bedankt voor het compliment. Ik kijk ook naar een aantal andere aandelen. Je kunt hiervan soms iets zien op mijn andere blog.