maandag 4 februari 2008

De aanloop naar 7 Februari

Over 3 dagen krijgen we eindelijk de cijfers over het vierde kwartaal en dus ook de volledige jaarcijfers voor 2007 te horen. De lange stilte rondom de onderneming wordt eindelijk doorbroken en met informatie rechtstreeks van de bron kan men zich weer richten richten op de toekomst. We kunnen dan een nieuwe waarde toekennen aan zowel de prestaties van 2007, als aan de uitspraken van het management met betrekking tot 2008 en verder. Daar ik op dit moment elke speculatie over een overname voorbarig acht, richt ik me op de prestaties van het bedrijf en de ambities die het bedrijf heeft uitgesproken om als zelfstandig bedrijf een mondiale speler te zijn.

Allereerst zijn we natuurlijk benieuwd naar de prestaties in het vierde kwartaal en dus voor het hele jaar en ik heb op een rijtje gezet wat mijn verwachtingen zijn en wat ik graag wil horen aanstaande Donderdag:

Office Products

Ik ga er vanuit dat de contributie marges nog enigszins onder druk zullen staan, met name in Amerika, maar dat er toch een verbetering zichtbaar zou moeten zijn in het operationeel resultaat. CE heeft in Amerika volgens eigen zeggen de organisatie vereenvoudigd en initiatieven genomen tot motivatie van de sales organisatie. Ook zijn kosten opgevoerd als special items met betrekking tot kosten reductie op het Amerikaanse hoofdkantoor. Het zou goed zijn om hier iets van terug te zien in een hoger operationeel resultaat.

.....................................M9-2007........Q4-2007........12M-2007

Net Sales........................3,792.8...........1,300.0.............5,092.8
Gross Contribution.........1,242.5..............422.8..............1,665.3
Operating Result..............128.9................54.0.................182.9
GC / Sales.........................32.8%............32.5%.................32.7%
OR / Sales...........................3.4%...............4.2%..................3.6%

Dit lijken mij alleszins redelijke verwachtingen die haalbaar zouden moeten zijn als daadwerkelijk vooruitgang wordt geboekt met de verbetering van de organisatie in de Verenigde Staten, terwijl ik aanneem dat de overige markten naar behoren presteren.

Printing systems

Met betrekking tot deze activiteit willen we geen negatieve verrassingen zien, en in ieder geval een continuering van de resultaten van de eerste 9 maanden. Een jaaromzet van zo'n 550 miljoen Euro met een operationeel resultaat van 30 miljoen (5.5%) zou redelijk zijn.

ASAP software

Deze activiteit is inmiddels verkocht, maar CE heeft aangekondigd op deze activiteit een boekwinst te hebben van 70 miljoen Euro, terwijl met de opbrengst de leningen zullen worden teruggebracht met 300 miljoen US-dollar. Het is mij niet helemaal duidelijk hoe de omzet en resultaten tot en met het derde kwartaal geboekt zullen worden, maar ik veronderstel hier dat deze resultaten zullen blijven staan, terwijl ik voor het vierde kwartaal geen verdere bijdrage heb aangenomen. Deze aannames betekenen dat voor ASAP software er een omzet zou zijn van 546.8 miljoen Euro, een operationeel resultaat van 15.4 miljoen Euro en een overig financieel resultaat van 70 miljoen Euro.

Corporate

CE heeft vrij specifieke guidance gegeven voor deze waarde, en wel een verwachte netto kostenpost van ongeveer 20 miljoen Euro, bestaande uit 33 miljoen daadwerkelijke kosten en 13 miljoen restitutie van het pensioenfonds vanwege overfunding

Netto resultaat

Totale geschatte omzet derhalve ongeveer 6.2 miljard Euro met een operationeel resultaat van zo'n 210 miljoen Euro ofwel 3.4%, hetgeen iets hoger is dan de 3.2% voor de eerste 9 maanden. Nu is het wat mij betreft niet zo erg als de omzet iets lager is dan de 6.2 miljard Euro, maar een EBIT marge onder de 3.4% zou naar mijn mening teleurstellend zijn en op zichzelf geen steun geven aan koersstijgingen.

Bij het zojuist berekende operationeel resultaat moeten we nog de 70 miljoen Euro boekwinst optellen, maar nog aftrekken de kosten voor financiering, belastingen, overige financiƫle resultaten en minderheidsdeelnemingen. Voor de eerste 9 maanden hadden we hiervoor een bedrag van 101.5 miljoen Euro. Daar de rentelasten in het vierde kwartaal naar verwachting lager zullen zijn, schat ik een totaal voor het jaar van 130 miljoen Euro. Hiermee komt het netto resultaat voor het jaar op 150 miljoen Euro, ofwel iets meer dan 82 cent per aandeel, waarvan 38 cent toe te schrijven is aan de verkoop van ASAP.
Met dergelijke cijfers zal de onderneming ook wel het dividend willen handhaven, of zelfs licht verhogen om vertrouwen uit te stralen,. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar weinig waarde aan hecht en liever zou zien dat geen dividend wordt uitgekeerd, maar de balans verder versterkt wordt.

Vooruitzichten 2008

Voor 2008 is voor Office Products tenminste een stabiele omzet van belang, via een wellicht iets dalende omzet in Amerika vanwege het valuta effect, NIET vanwege een volume effect, en een redelijk stijgende omzet in de overige markten. Ook moet er een goede indicatie zijn van verder stijgende EBIT marges naar boven de 4% voor het hele jaar. Van Printing Systems willen we wederom geen negatieve verwachtingen zien. Liever nog zien we daar een koper die de onderneming in staat stelt het vreemd vermogen verder te verlagen. Verder dalende Corporate kosten zou een goed signaal zijn, alsmede uiteraard substantieel lagere financieringslasten.

Conclusie

Uitgaande van een nettowinst per aandeel van 44 cent in 2007, exclusief ASAP, zou ik graag onderbouwd vertrouwen zien dat in 2008 een toename van deze netto winst per aandeel tot over de 50 cent per aandeel verwacht mag worden. Hiervoor willen we dus in 2007 een contributie marge zien bij Office Products van minimaal 32.7% en een EBIT marge van minimaal 3.6%. De resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse activiteiten zullen van grote invloed zijn op de haalbaarheid hiervan.

Ik wil graag optimistisch eindigen en denk dat als we cijfers te zien krijgen die aan deze verwachtingen voldoen, de weg naar koersstijgingen tot boven de 5 Euro weer open is. Als we dan een paar kwartalen goede resultaten zien, en verdere marge verbeteringen in de richting van de targets die het management van CE heeft uitgesproken, kunnen we wellicht dit jaar wellicht ook de 7 Euro per aandeel nog wel zien. En wie weet, is er dan toch nog een overname partij die nog meer waarde ziet.....

4 opmerkingen:

Anoniem zei

"..Daar ik op dit moment elke speculatie over een overname voorbarig acht,..."

Hoe kun je nu dit zeggen op de huidige koersen van 4 en een beetje van CXP? Er is tenslotte al interesse getoond door Staples:

"Corporate Express (CXP) Higher on Staples Takeover Speculation

Corporate Express N.V. (NYSE ...

This article: 20 words
Date Published: Nov 1, 2007 08:03AM
Why is this preview so short?
StreetInsider.com provides up-to-the-minute active trading news and information. Only the most relevant news makes it through to our members, and only what you need to hear. Our articles are concise and packed with information, so we are only able to provide you with short previews. Join StreetInsider.com today to see the full version of this article and many more like it.

Join StreetInsider.com Today!"

Bron: http://www.streetinsider.com/SEC+Filings/Corporate+Express+%28CXP%29+Higher+on+Staples+Takeover+Speculation/3076490.html

En dit was op koersen (9+) ver boven de huidige 4,42(VS slotstand van vandaag) Je zegt zelf al:


"Hiermee komt het netto resultaat voor het jaar op 150 miljoen Euro, ofwel iets meer dan 82 cent per aandeel, waarvan 38 cent toe te schrijven is aan de verkoop van ASAP. Met dergelijke cijfers zal de onderneming ook wel het dividend willen handhaven, of zelfs licht verhogen om vertrouwen uit te stralen"

82 cent winst per aandeel; Zelfs bij een magere koers/winst verhouding van 1 op 10 zit CXP dan slechts pas op de helft met haar huidige koers van 4,4. Die had dan 8,20 moeten zijn volgens jou theorie.


"...kunnen we wellicht dit jaar wellicht ook de 7 Euro per aandeel nog wel zien. En wie weet, is er dan toch nog een overname partij die nog meer waarde ziet....."

Die waarde is er nog wel. Vergeet niet dat er aan de fundamentele outlook van CXP geen biet veranderd is... En nu de VS weer het juiste vaarwater aan het opzoeken is....(!!!)

Anoniem zei

ik verwacht een winst van 0,40 euro over 2007 !

Anoniem zei

je mag natuurlijk nooit een boekwinst meenemen in de waardering inzake k/w verhouding, want immers die komt zeker niet elk jaar terug....
0,40 euro is dan ook beter !

op 4,50 en 4,80 liggen weerstanden in de grafiek

Stephanie

Adrianus zei

Stock Rocks oud nieuws blijven recyclen wordt een beetje flauw.

En over die k/w verhouding van 10 bij 0.82 winst, daar gaf Stephanie al het antwoord op.