maandag 14 januari 2008

Strategie voor deze week

Tja...het begon voortvarend op deze Maandagochtend. De koers sprong omhoog naar een top van 4.46, om weer even rap terug te vallen naar rond de 4.32. Omzet nog geen miljoen stukken, dus veel volume zat er ook niet achter. Of zou het toch een grote koper zijn die per dag voor een paar miljoen Euro stukken wil oppikken. Als deze koper elke dag 500,000 stukken koopt, kunnen we ergens in Februari wellicht weer een melding bij de AFM tegemoet zien. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje vergezocht. Zoals al eerder gezegd geloof ik pas dat er echt iets gebeurt als we op een dag weer 10 miljoen stukken zien, gepaard gaande met een sterke stijging van de koers. Ik heb er echter een hard hoofd in dat zoiets gaat gebeuren in deze "stille" periode tot de jaarcijfers komen op 22 Februari. Wat dan te doen tot deze tijd? Er zijn wel wat strategieën te bedenken, waarbij er voor elk wat wils is. Wat voorbeelden volgen hieronder.

Voor de gedesillusioneerde belegger die de aandelen op hogere niveaus aangeschaft heeft, maar er toch nog van overtuigd is dat er een overname komt is wellicht de beste strategie om gewoon rustig te blijven zitten en te wachten (hopen) op het verlossende bericht, waarbij de aandelen hopelijk op flink hogere niveaus toch nog van de hand gedaan kunnen worden.

De speculatieve belegger die verwacht dat er binnenkort een hoog bod komt, moet zorgen dat hij flink long komt te zitten. Dit kan uiteraard gewoon via het kopen van de aandelen. Hij zou ook nog zijn long positie kunnen versterken door put opties te verkopen, bijvoorbeeld de Mar'08 5.00 voor een prijs van 0.95. Dit versterkt de longpositie nog behoorlijk, en bepaalt een bodem die de speculatieve belegger waarschijnlijk comfortabel vindt. Als deze belegger helemaal overtuigd is van het hoge bod, gaat hij uiteraard gewoon vol voor de call Mar'08 7.00 voor 10 cent en gaat zijn inzet minimaal 20 to 30 keer terugverdienen.

De sceptische belegger vind wellicht dat het nog helemaal niet gezegd is dat we een bodem hebben, terwijl hij ook een overname op korte termijn niet voor de hand ziet liggen. Deze belegger (en ik hoor tot deze categorie) zou kunnen overwegen om op deze niveaus iets te gaan doen met short puts, bijvoorbeeld de Mar'08 4.40 met een prijs van 55 cent. Hiermee worden bij uitoefening de aandelen effectief aangeschaft voor 3.85, wat al een stevigere bodem zou kunnen zijn. Deze belegger is bereid een mogelijk grote winst te laten schieten bij de kleine kans dat hij verrast wordt door goede cijfers of een overname voor eind Maart.

Vanwege de enorm hoge implied volatilities in de optie prijzen van CE, zou ook kunnen overwogen worden om zowel calls als puts te verkopen, in de verwachting dat tot eind Maart het aandeel waarschijnlijk niet veel zal doen. Een mogelijkheid is om de call Mar'08 5.00 te verkopen in combinatie met de Put Mar'08 4.00. Hiervoor kan nu 70 cent worden ontvangen. Aan de onderkant ziet dit er vrij goed uit daar de effectieve aankoopkoers van de aandelen verlaagd wordt tot 3.30 bij uitoefening. De bovenkant is natuurlijk behoorlijk gevaarlijk, indien toch het onverwachte werkelijkheid wordt. Blijft de koers echter tussen de 4.00 en 5.00 dan heeft de verkoper van deze strangle wel een mooi resultaat van zo'n 17% in 2 maanden.

Tenslotte nog kort een strategie voor de belegger die de koers op dit niveau wel ziet zitten, een overname niet uitsluit, maar ook wel wil profiteren van de hoge optiepremies. Deze belegger kan de aandelen aankopen en de hiervoor genoemde strangle verkopen. Hij loop hierbij geen gevaar aan de bovenkant daar hij gedekt is door de in bezit zijnde aandelen. Aan de onderkant zit nu wel meer risico daar nu zowel de verkochte put-opties als de aandelen long positie geld kunnen kosten. Bij een gelijkblijvende koers is echter al een rendement in twee maanden mogelijk van 7%, terwijl een maximaal rendement in deze periode van 30% behaald kan worden.

Uiteraard zijn op deze strategieën tal van variaties mogelijk, met verschillende looptijden en uitoefenprijzen. De boodschap is echter dat elke belegger die een duidelijke visie op CE heeft en bereid is dit om te zetten in daden, wederom iets moois kan doen met een combinatie van aandelen en opties in deze nieuwe beursweek.

Voor wie het zelf wil doorrekenen kan hier de file worden gedownload waarmee de berekeningen zijn gemaakt.

Geen opmerkingen: