woensdag 9 januari 2008

De Australische activiteiten

Een van de peilers van CE is Office Products Australië. Het is het best presterende onderdeel van het bedrijf met een omzet van 744 miljoen Euro in 2006 en een operationeel resultaat van 8%. Dit komt overeen met 1,241 miljoen Australische dollars, zoals we in het jaarverslag 2006 van Corporate Express Australia Limited kunnen lezen. We weten natuurlijk al lang dat "ons" CE niet de gehele eigenaar van dit bedrijf is. Het wordt weliswaar keurig volledig geconsolideerd, maar ook wordt het minderheidsbelang van de nettowinst afgetrokken.
Ervan uitgaande dat een potentiele koper het hele bedrijf wil hebben, wat betekent dit dan voor de waarde van dit minderheidsbelang?

Vandaag was de slotkoers van het Australische CXP 6.13, terwijl de laatst uitstaande, mij bekende, hoeveelheid aandelen 167,555,539 bedroeg. Ik kon het derde kwartaal bericht niet vinden, alhoewel die resultaten op 6 November gepubliceerd zouden zijn, dus heb ik de data van het eerste halfjaar 2007 maar genomen. Hiermee komt de marktwaarde van CXP op 1,027 miljoen Australische Dollars, wat tegen de huidige koers zo'n 611 miljoen Euro is. "Ons" CE heeft hiervan 98.6 miljoen aandelen, ofwel 58.8% wat 360 miljoen Euro waard is.

Simplistisch geredeneerd wordt dus van de huidige gewone aandelenwaarde van CE, die 815 miljoen Euro bedraagt, iets minder dan de helft (44%) bepaald door het meerderheidsbelang in Australië. Je kunt ook zeggen dat de marktwaarde van CXP Australië 75% is van de marktwaarde van het gehele CE. Dit kent niet veel waarde toe aan Europa en Amerika.....

Als je het hele bedrijf wilt kopen, en zoveel mogelijk resultaat wilt houden, komt er dus nog een flinke investering bij. Behalve het kopen van de gewone aandelen, preferente aandelen A en afbetalen van de schulden, zouden ook nog de minderheidsaandelen in Australië gekocht moeten worden. Deze hebben een marktwaarde nu van 251 miljoen Euro. Het is niet ondenkbaar dat hiervoor ook een flinke premie moet worden betaald, waarmee dit wel eens zo rond de 350-400 miljoen Euro extra zou kosten, wat behoorlijk veel is voor een extra winsttoevoeging van zo'n 20 miljoen Euro.

Geen opmerkingen: