zaterdag 26 januari 2008

Januari tot nu toe

Het is alweer ruim een week geleden dat ik hier een post heb gezet, terwijl het tempo vanaf het begin van de blog zoveel hoger lag. Hiervoor zijn twee redenen te noemen. Ten eerste was er een hoop aan de hand op de beurs in het algemeen, hetgeen veel van mijn aandacht vergde. Op mijn andere blog is daar het een en ander over te lezen. De tweede reden is echter dat er niet zoveel nieuws te melden is over ons geliefde CE. Er is inmiddels behoorlijk wat analyse en meningsvorming verricht, en we zitten ook in de stille periode tot we op 7 Februari verblijd zullen worden met de jaarcijfers en de vooruitzichten voor het jaar en verder. Tot die tijd zal CE een speelbal zijn van de speculatie op de resultaten en het algemene beursklimaat. Het is natuurlijk wel interessant om te weten hoe het aandeel zich gehouden heeft in deze hectische maand en dat heb ik hieronder kort onderzocht:

Van de 23 fondsen die gezamenlijk de AEX-index vormen heeft er welgeteld een fonds een positief resultaat behaald sinds eind 2007, en dat is Unibail-Rodamco met +2.5%. Een fonds staat precies op 0 en dat is Hagemeyer. Voor de rest zijn alle fondsen gezakt, waarbij Vedior de "Best of the Rest" is met -6.0% en TomTom onderaan staat met - 28.7%. Helaas staat CE hier niet ver vandaan op een troosteloze 21e plaats met een koersdaling van -24.5%. Naast TomTom presteerde alleen Fortis nog slechter met -26.9%. De AEX-index had in deze periode een resultaat van -14.9%.

Het dagelijks rendement van CE was behoorlijk gecorreleerd aan het rendement van de AEX-index, met een waarde van 0.82. Een waarde van 1 betekent dat het rendement dagelijks gelijk zou zijn geweest, terwijl een waarde van -1 zou betekenen dat de rendementen precies tegenovergesteld zouden zijn geweest. Bij een waarde van 0is er geen verband te ontdekken tussen de rendementen. Correlatie zegt overigens niets over wie nu wie beïnvloedt; het is gewoon een statistisch verband welke uitnodigt tot nader onderzoek. We zien echter wel dat CE bij de negatieve dagen duidelijk negatiever was, terwijl bij de positieve dagen CE ook wel betere rendementen had dan de index. Deze observatie past bij het feit dat CE een hogere volatiliteit kent dan de index. Voor de beursdagen van dit jaar bedroeg de historische volatiliteit van CE maar liefst 0.88 ten opzichte van een ook erg hoge waarde voor de AEX-index van 0.41.

Ik zou dus niet durven concluderen dat het sentiment rondom CE verder verslechterd is, maar eerder dat in het slechte beursklimaat van deze maand tot nu toe, het niet verrassend is dat CE het slechter deed dan de index.

Een andere check die we kunnen doen is het vergelijken van CE met de Amerikaanse concurrentie. Hier zien we voor het rendement deze maand het volgende:

Fonds............Dec-31...........Jan-25............Rendement

OMX.............20.66..............20.79..............+0.6%
SPLS.............23.07..............22.55...............-2.3%
ODP...............13.91..............13.14...............-5.6%
CXP.................7.87................5.87..............-25.4%

Hier moeten we helaas tot een heel andere conclusie komen. CE heeft zeer duidelijk slechter gepresteerd dan de belangrijkste Amerikaanse concurrenten, terwijl deze ondernemingen significant beter hebben gepresteerd dan bijvoorbeeld de Nasdaq-index die een resultaat had van -12.2% in deze periode. Een positief resultaat voor OfficeMax is natuurlijk erg goed in dit beursklimaat. Op deze grafiek kan de relatieve performance nog eens bekeken worden.

Het valt op dat vanaf ongeveer 16 Januari de koersen van de concurrentie het beter gingen doen. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat verwacht wordt dat de retail sector in Amerika het snelst zal herstellen bij toenemende consumenten bestedingen, terwijl de prijzen van deze aandelen al een recessie ingecalculeerd zouden hebben. Staples kreeg daarbij ook nog een hogere rating van UBS. Daar CE helemaal niet in het consumenten segment aanwezig is, kan dit wellicht een verklaring zijn voor het feit dat het aandeel mee bleef zakken met de rest van de markt, terwijl Office Depot en OfficeMax, die wel uitdrukkelijk in het consumenten segment aanwezig zijn, konden meeliften op de upgrade van Staples.

Dit zou in ieder geval een redelijk bevredigende verklaring kunnen zijn, omdat we anders wel moeten concluderen dat het sentiment rondom CE verder verslechterd is. Het is wel duidelijk dat in ieder geval de financiële positie ten opzichte van de concurrentie enorm verslechterd is. Daar waar deze ondernemingen redelijk stabiel bleven, verloor CE wederom ruim 25% van de beurwaarde, waarmee het fonds toch inmiddels nog meer op behoorlijk aangeschoten wild lijkt.

De grote vraag die ons allen bezighoudt is natuurlijk wat dit dan betekent. Kan het bedrijf verrassen door haar wonden te likken en overeind te krabbelen, of zal er een redder opstaan die het bedrijf oppakt, opneemt en verzorgt. Een derde alternatief is dat men gewoon blijft kijken, zonder grote interesse om enig initiatief te tonen de situatie te veranderen. Als het dan mis gaat kan het bedrijf altijd in stukken gescheurd worden en verdeeld....

Geen opmerkingen: