dinsdag 8 januari 2008

Wie gaat dit bedrijf kopen ?

Een van de leuke puzzels bij CE is natuurlijk het overname verhaal. Gaat iemand een bod doen, wie is dat dan en hoe hoog zal het bod zijn. Een invalshoek die gekozen kan worden is die van de verkopers.
We hebben vastgesteld dat waarschijnlijk ruim 40% van het aandelenkapitaal (normaal en preferent A) in handen is van een kleine groep grote beleggers. We hebben te maken met de grote traditionele Nederlandse partijen die vele 5% belangen hebben. In het geval van CE zijn het Fortis, ING en Kempen die gezamenlijk zo'n 29% hebben. Daarnaast zijn er enige meer opportunistische investeerders recentelijk op het aandeel gesprongen. Dit zijn Centaurus, Deutsche Bank en AllianceBernstein. Zij hebben gezamenlijk zo'n 13% van het kapitaal en we vermoeden dat zij gekocht hebben tegen koersen boven de 10 Euro per aandeel.

Wat zijn nu de verwachtingen van deze partijen bij een eventueel bod? Ik verwacht niet dat uit de activistische hoek, of private equity hoek een bod komt, en zeker niet een bod dat deze beleggers tevreden zal stellen. We kunnen gerust stellen dat zij zich misrekend hebben op hun winstkansen met CE. De kredietcrisis die ontstond nadat zij hun belangen hebben genomen, heeft waarschijnlijk ook hun mogelijkheden beperkt daadwerkelijk iets door te zetten. We kunnen gevoegelijk aannemen dat deze beleggers, waar zoveel ontzag voor lijkt te zijn, gewoon nu op de blaren zitten, net als al die kleine speculanten die hoopten op mooie dingen. Ze kunnen niet groot verkopen want dan gaat de koers nog verder omlaag en er is bij deze koersen ook geen redelijk uitzicht op break even, laat staan op winst. Maar zullen zij gevoelig zijn voor een bod onder hun aankoopprijs ? Ik kan me voorstellen dat daar een dilemma ligt waarbij ego's en trots ook een rol spelen. Normaal gesproken zou je bij de huidige koers van 4.56 een succesvol bod moeten kunnen doen van zo'n 7-8 Euro, maar een potentiele koper zou afgeschrikt kunnen worden door het eventuele verwachtingspatroon van deze beleggers, die dan een gevoelig verlies zouden moeten incasseren, zowel financieel als qua prestige.

Het is ook niet zo duidelijk wat de belangen van de Nederlandse institutionele beleggers zijn. Zij zijn waarschijnlijk al lange tijd belegger in CE en hebben al wat pieken en dalen meegemaakt. Een CE belang is bij Fortis en ING natuurlijk ook een relatief klein belang, en wellicht zijn zij wel blij om het nu op te ruimen bij een premie boven de eindkoers van 2007, zodat er in 2008 toch nog een positief resultaat te behalen is. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze juist vinden dat ze rustig af kunnen wachten tot de koers substantieel hoger is en helemaak geen haast hebben om tot een deal te komen. Ik vermoed echter dat zij bij een redelijk bod geen groot obstakel zullen zijn.

Voor een potentiele koper lijkt mij deze situatie niet prettig. 6 grote partijen in het bedrijf die allen zullen moeten slikken bij een bod van 7-8, terwijl het volstrekt onrealistisch lijkt te zijn onder de huidige omstandigheden dat er een bod van bijvoorbeeld 12 Euro zou komen. Ik kan me voorstellen dat deze situatie, waarbij met al deze partijen zal moeten worden gesproken, een geïnteresseerde partij al zodanig afschrikt dat er geen bod zal komen.

Ik denk derhalve dat het zeer wel mogelijk is dat de situatie helemaal op slot zit qua overname potentieel, en dat CE eerst een hele tijd op eigen kracht zich zal moeten bewijzen. Over wie dan die koper zou moeten zijn (Staples?) ga ik nog eens heel hard nadenken....

Geen opmerkingen: