maandag 7 januari 2008

Substantiele deelnemingen

Het is interessant te weten waar de grote belangen in CE zitten op het moment. Hiervoor zijn 2 bronnen geraadpleegd. Allereerst de registers van de AFM waar verplicht substantiele deelnemingen moeten worden gemeld. Een wijziging van een substantiƫle deelneming is niet meldingsplichtig zolang er geen drempelwaarde wordt bereikt, overschreden of onderschreden. Alleen voor bijzondere statutaire zeggenschapsrechten gelden geen drempelwaarden, deze rechten moeten altijd worden gemeld. De drempelwaarden zijn: 5%, 10%, 15%, 20%, 25%, 30%, 40%, 50%, 60%, 75% en 95%. Er is dus geen garantie dat de hieronder gegeven data nog exact kloppen. Wel is het zo dat de huidige situatie, als die al anders is, niet substantieel van de weergegeven situatie af zal wijken.
Bij het bepalen van het belang is gekeken door de AFM naar het totaal aan uitstaande aandelen, dus zowel gewone aandelen als preferente aandelen A, waarbij het niet relevant is of het om aandelen of certificaten handelt.
Vervolgens is ook nog op Yahoo Finance gekeken waar "major holders" in de Verenigde Staten worden getoond. Hier was echter slechts 1 significante positie te zien, en wel van Level Global Investors met een belang van 3.5 miljoen aandelen, ofwel zo'n 1.5% van het totaal uitstaand aandelen kapitaal.
Uit de laatst bekende informatie blijkt dat er 182,7 million gewone uitstaande aandelen zijn en 53.3 million preferente aandelen A.

Behalve de deelnemingen van investeerders zijn er ook nog twee andere zaken interessant. Ten eerste dat blijkbaar alle preferente aandelen A in bezit zijn van de Stichting Administratiekantoor van preferente aandelen Buhrmann . Aangenomen mag worden dat deze vervolgens certificaten heeft uitgegeven. Dit komt wat vreemd voor, daar in de meldingen ook staat dat ING preferente aandelen heeft, maar wellicht is dit een foutje. Ten tweede is interessant te zien dat de Stichting Preferente Aandelen Buhrmann een call-optie heeft ten hoogte van het geplaatst aandelenkapitaal. Hiermee kan de onderneming zich beschermen tegen een vijandige overname, zoals hier beschreven staat.

De gevonden substantiele belangen zijn nu de volgende:




AllianceBernstein zou overigens zo'n 7 maanden te laat zijn geweest met het melden van het belang, wat omstreeks eind April verworven zou zijn. In die tijd was de koers van CE rond de 10 Euro. Er was echter ook heel veel volume op 8 February rond een koers van 10.65. Afgaand op de meldingsdatum van Centaurus en geobserveerde hoge volumes in Juni mag aangenomen worden dat zij ook hebben gekocht op een niveau van 10.50 - 11.00. Ook van Deutsche Bank kan vermoed worden dat zij rond deze niveau's gekocht hebben.

Geen opmerkingen: